България очаква 2,7 млрд. лв. до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов пред Нова телевизия. 

„Намираме се в най-ключовата фаза – изпълнението на Националния план за възстановяване. Доста дълго време отне на държавата да го програмира и финализира. България ще получи до края на годината средствата по първия транш – 2,7 млрд. лв. Те идват, след като страната ни изпълни 22-те условия, които бяха нужни. С тях ще се финансират проекти, които вече започнаха. Второто плащане ще бъде най-трудният и ключов етап от плана, тъй като той включва най-много мерки. Следващото плащане ще е около 1, 4 млрд. лв. Това са пари, които трябва да очакваме през следващата година. Трябва да си свършим работата, за да може да ги поискаме”, заяви Пеканов.

И припомни, че планът е бил договорен от кабинета „Петков”.

„В ЕК беше зададено, че България до 2026 г. трябва да намали с 40% вредните емисии, които идват от сектор енергетика. Не е записано как това трябва да се случи – дали чрез затваряне на дадена мощност или чрез сезонна работа на въглищните мощности”, поясни вицепремиерът.

От финансова гледна точка няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи сега, смята той.

„Продължавам да вярвам в целите на зелената сделка, да имаме повече възобновяеми енергийни източници, да сме по-енергийно независими. В текущата ситуация голяма част от ангажиментите, които са изглеждали смислени преди, сега вече не изглеждат така. Например, въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата. Финансово няма голям резон те да се затварят”, коментира още Пеканов.