Българският патриарх Неофит е приет в болница, за да му бъдат направени изследвания, съобщиха от Светия Синод. Състоянието му е стабилно и той се чувства добре. PCR тестът, направен при постъпването на патриарха в болницата, е отрицателен.

Пред Bulgaria ON AIR неговият брат доц. Димитър Димитров потвърди, че Негово Светешейство е бил приет с температура, но е стабилизиран. Двамата не са успели да се чуят.

С патриарха обаче е говорил директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

"Искам да ви кажа, че Патриархът ми се обади в много бодро настроение. Той ми се обади лично в 10.05, 7 мин разговарях с него, даже се шегувахме като излезе да се видим", сподели Велинов.

Патриарх Неофит благодари на всички за вниманието и молитвите за неговото здраве, казват още от Светия Синод и призовават всички да не се доверяват на непроверени информации, че здравето на главата на българската православна църква е сериозно застрашено.

"Като всеки човек, всеки си прави профилактика от време на време. Така че няма нищо тревожно, което да ни смути или да е в състояние. Патриарха е стабилен", категоричен е Велинов.

Патриарх Неофит беше приет в болница и през април. Тогава от пресцентъра на Светия Синод заявиха, че причината са профилактични прегледи на хроничните му заболявания.