Националната седмица на четенето, от 9 до 13 декември, започна в село Белозем, община Раковски, с анкетата „Чета, защото….“, с която преподавателите от ОУ "Гео Милев" проучиха нагласите сред децата от 4 до 7 клас.

Паралелно с анкетата учителите се срещнаха с родителите на децата от ромски произход, за да поговорят с тях за ползите от образованието и необходимостта подрастващите да са грамотни в днешния 21-ви век.

Седмицата на четенето продължи с гостуване на белоземци при петокласниците от общината. Втората сбирка беше в ОУ „Христо Смирненски“ в град Раковски. Гостите оставиха своята „пътуваща библиотека“, обогатена с още книги от учебната програма на пети клас.

Не бяха забравени и най-малките и затова посещенията продължиха в детска градина „Синчец“ в Белозем. Децата от четвърта подготвителна група очакваха гостите с нетърпение. В захлас изслушваха откъсите от приказки, познаха заглавието и разказаха продължението по свой детски и неповторим начин. Получиха като подаръци книжки, за което се отблагодариха с песен, стихотворение и безброй детски усмивки.

Четвъртъкът от седмицата на четенето беше тематично оформен и започна с инициатива в подготвителните групи в ОУ "Гео Милев" в Белозем под наслов „Мама чете приказки в ПГ“. След обяд гост беше първият родител от кампанията „Да завършим деня с приказка“.

В петък пък ученици представиха свои творения от „Работилница за творческо писане“, бяха показани и  обобщените резултати от анкетата „Чета, защото…“.

Разбира се, белоземци провериха и дали учениците от ОУ „Христо Смирненски“ са прочели книгите от пътуващата библиотекаи бяха много приятно изненадани от чудесните петокласници, които не само разказаха всяка книга, но и споделиха коя е любимата книга на класа.

„Пътуващата библиотека“ на Белозем продължава към следващата си спирка. Коя ли ще е тя?