Само преди малко повече от месец пловдивчанинът Атанас Чучулев е най-щастливият човек на света. Планува дълго чакана екскурзия в Кабо Верде заедно с любимата си жена и приятели и мечтае да се наслади за екзотиката, в която ще го потопи Африка. Плановете, обаче рязко му се объркват. Още в първия ден на остров Боа виста Наско преживява ужасен инцидент, а след това пред него и приятелите му изскачат десетки препятствия и мъчителни часове в болници. Месец по-късно Наско вече е в България, претърпял е животоспасяваща операция, но мъките му не свършват до тук. Предстоят му още операции и дълго възстановяване. Всичко това струва страшно много пари, които са непосилни за него и семейството му. До тук близките му са дали повече от 113 000 лева, като голяма част от парите са заеми, които рано или късно трябва да покрият.

Единствената грешка на Наско е, че е нямал застраховка, която на теория можеше да му спести голяма част от парите. Грешка, която допускат много от нас, излизайки извън граница, с надеждата, че „такова нещо на нас няма да се случи“. Е, понякога се случва…

Фаталният инцидент е станал на 2 октомври  в плитките води до брега на Боа виста. В първия ден на почивката, при първото влизане във водата, Наско е ударен от триметрова вълна, а след това и от втора. С помощта на спасителя, приятелите на Наско успяват да го извадят от водата, разказва пред TrafficNews сестрата на 36-годишния мъж Живка Стоянова.

Оказана му е първа помощ и е откаран в медицинско заведение на остров Боа виста. Младият мъж е контактен, но напълно обездвижен. Оказало се, че в болницата ядрено-магнитният резонанс е счупен и в процес на ремонт.

Липсата на адекватно медицинско обслужване наложило Наско да бъде транспортиран до България със специализиран медицински самолет за диагностика, активно лечение и рехабилитация.

Близките му се свързват с всички възможни институции, но се не намират помощ от никъде. Сестрата на пловдивчанинът Живка води комуникация с консула на България в Нигерия – Георги Йовчески, но и от там се оказват безсилни да му помогнат.

Ето и един от имейлите, изпратен от консула на Живка:

„Уважаема г-жо Чучулева,

Както вече Ви бе съобщено, в отговор на Вашия имейл от 6 ноември, посолството не може да съдейства за ремонта на медицинската техника в болницата, в която е настанен Вашият брат. Също така, за съжаление, не разполагаме с бюджет за медицинска евакуация на български граждани, нито за командироване до Кабо Верде за оценка на ситуацията на място.

С уважение,

Георги Йовчевски

временно управляващ и консул“

От ТrafficNews също се свързахме с посолството, за да получим повече информация за случилото се. От там ни отговориха:

„Здравейте, 

Комуникацията със сестрата на пострадалия български гражданин съм препратил в дирекция "Консулски отношения" на МВнР.

Ако смятате, че можем да окажем по-голямо съдействие на български гражданин, отишъл на хиляди километри от България без застраховка, моля, обърнете се към дирекция "Консулски отношения" на МВнР.“

Благодарение на помощ от приятели успяват да съберат необходимата сума и след 8-часов полет Наско вече е в Пловдив.

Оказва се, че състоянието му е много по-тежко, отколкото се предполага. Извършена му е операция на прешлените на врата. Лекарите са обнадеждени, че Наско ще се възстанови, но му предстои дълго лечение и още много средства. Затова и семейството му се надява на още малко подкрепа, за да бъдат събрани необходимите средства. Ето и сметката, на която може да помогнете на младия мъж да продължи нормално живота си.

Атанас Василев Чучулев

BG57BUIN95611000603759

Paypal: atanas.v4@gmail.com

Близките на Наско искат да апелират и към всички, които възнамеряват да пътуват извън пределите на страната задължително да се застраховат и да забравят фразата „това няма да се случи на мен“.