Пациенти с рядко заболяване са принудени да търсят помощ от хората, защото такава не се осигурява от държавата. Диагностицираните с „Периневрални кисти на Тарлов“ не са вписани в регистъра на Здравната каса, защото болестта не е официално призната от комисията за редки заболявания у нас. С репортер на TrafficNews се свърза Моника Маринова, председател на Сдружението на Тарловите пациенти в България. Тя разказа, че в момента в страната са констатирани 36 души, страдащи от рядката болест. Те не могат да се възползват от лечение у нас, както и да кандидатстват по каналния ред за лечение в чужбина.

Сдружението е поело инициатива за запознаване на обществеността с болестта и всички проблеми, които я съпътстват. Създадена е и петиция, която цели пациентите да могат да се лекуват успешно и да бъде признато заболяването като рядко и в България.

 

 

„Рядкото заболяване „Периневрални кисти на Тарлов“ е съпътствано от 7 основни проблема, с които ние като негови носители се сблъскваме в България. На първо място няма МКБ номер (Международна класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето), невролозите не са наясно с нашето заболяване и не разпознават симптомите му, като неглижират и отхвърлят това рядко заболяване. Некомпетентност при образната диагностика и неразчитането и описване на тарловите кисти. Незнанието на рехабилитаторите, които да поемат възстановяването ни след операция. Няма регистър в Министерството на здравеопазването и НЗОК на тарловите пациенти в България - все едно не съществуваме. При освидетелстване от ТЕЛК нашето заболяване не се включва, защото не е признато в България като рядко заболяване”, разказва Моника Маринова.

Тя споделя още, че в България рядко се срещат специалисти по образна диагностика, които да разпознават и описват Тарловите кисти, защото информацията за заболяването е недостатъчна. Периневралните кисти на Тарлов са видими чрез ядрено-магнитен резонанс като разширени, подобно на балони образования, покриващи нервните коренчета в гръбначно-мозъчния канал.

Статистиката в световен мащаб показва, че при 5% от населението на планетата са открити Тарлови кисти, от които 1 % симптоматични, като 95% от пациентите са жени. 

Симптомите са най-често срещани в сакралната област - сакрална болка и схващане, засягащи задната част на крайниците до стъпалата в дерматоми S1 или S2, перинеална болка, ректална болка, схващане в дерматоми S2-5, неврогенни заболявания на пикочния мехур като ургентно незадържане на урина, често уриниране, никтурия, както и задържане на урина, необходимост от извършване на интервенция по метода на Валсалва или Креде, за да се предизвика уриниране (S3-4), дисфункция на чревния тракт, което налага употребата на лаксативи (S2-3), диспареуния при жените и еректилна/сексуална дисфункция при мъжете, пареща и изгаряща болка, болка в долната част на гърба (особено под кръста), болка в гърдите, горната част на гърба, шията, ръцете и китките, слабост и/или спазми в краката и ходилата/ръцете и китките, парастезии в зависимост от мястото на кистата/кистите, болка при кихане или кашляне, главоболие и понякога замъглено зрение, двойно виждане. Други симптоми, свързани с възприятията, са виене на свят, усещане за губене на равновесие, вагинални болки при жените, тазови или болки в коремната област.

Симптомите обикновено се обострят при седене или стоене и се подобряват малко в легнало положение. Тези констатации подкрепят твърдението, че симптомите са свързани с изменения в налягането, което се упражнява върху хидростатичните кисти и, за съжаление, често подвеждат при диагностициране.

„Пациентите в България сме на възраст над 25 години, като 6 човека от нас бяха оперирани в чужбина благодарение на дарителските ни кампании. Събирането на средства е много трудно и агонизиращо. Превръщаме се в просяци, за да можем да живеем достоен живот без болка, а всички ние плащаме коректно здравните си осигуровки. Една част от пациентите кандидатствахме за формуляр S2, но или имаме отказ, или въобще не бяхме допуснати до консултанти за разглеждане на медицинските ни файлове и документация. Това е голям проблем за всички пациенти”, разказва Маринова. 

Какво представлява заболяването?

Периневрални кисти на Тарлов е невропатично заболяване, при което образуваната киста представлява мехуресто разширение, изпълнено с гръбначно-мозъчна течност (ГМТ) в корена на гръбначния нерв, което я отличава от другите менингеални кисти като разширение на дуралния сак или менингеални дивертикули. Кистите на Тарлов най-често се откриват в сакралния гръбначен канал, те причиняват костна ерозия и компресия на съседните гръбначни нерви, което в много случаи води до пълна инвалидизация и разрушаваща сакрална радикулопатия. Периневралните кисти на Тарлов могат да се образуват във всеки раздел от гръбначния стълб - при някои пациенти кистите са на повече от един раздел на гръбначния стълб.

Американският неврохирург д-р Тарлов пръв описва тези кисти като симптоматични през 1938 г. по време на своето патологоанатомично изследване на съединителната тъкан в Монреалския неврологичен институт.