Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкритикува коалиционния си патриотичен партньор от ВМРО Красимир Каракачанов за внесената от него концепция за ромите.

"Не ми харесва, че концепцията е прекалено насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос, което не е редно. От същите недъзи страдат и други етноси, включително някои представители на нашата българска народност", коментира Симеонов в кулоарите на парламента.

Той уточни, че не е запознат в детайли с предложенията на Каракачанов и внесената от него концепция, която не била съгласувана с НФСБ. Но основните пунктове повтаряли програмата на партията му - образованието, гетата, раждаемостта, деца раждат деца.

"Всичко това, което Каракачанов говори, от 10 г. е в програмата на НФСБ", настоя на свой ред заместникът на Симеонов Валентин Касабов.

"Това е наша програма, преписана 1 към 1",настоя той.

"Това не са чужди за "Атака" теми, но нека да го обсъдим, защото съм се запознал с проекта през медиите", каза на свой ред зам.-шефът на парламента Явор Нотев и отказа да навлиза в конкретика по текстовете.

Преди два дни воеводата Каракачанов обяви, че концепцията му за решаване на проблема с несоциализираните ромски групи включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

"За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области", посочи той.

Както е известно, след случая в пловдивското село Войводиново, Красимир Каракачанов обяви, че досегашната интеграцията се е провалила и той поема ангажимента да предложи мерки пред Министерския съвет, които да дадат реални резултати за овладяване на проблема.