Ликът на папа Франциск се появи на билборд в Раковски. Освен главата на римокатолическата църква, на билборда се вижда и църквата „Пресвето сърце Исусово”, а отдолу е изписано „Добре дошъл!”. Инициативата е част от подготовката за посрещането на папата в града през май.

Междувременно подготовката за историческото посещение продължава. Домакините ще се постараят всичко да бъде на ниво - градът да бъде с нови улици, да се акцентира върху чистотата и приветливия вид. Наскоро приключиха ремонтните дейности на централния площад в града. "Такова височайше посещение в нашата община никога не се е случвало. Това все пак е наследникът на свети Петър и не бих се учудил, ако посетителите надхвърлят 50 000 души", коментира пред TrafficNews.bg кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Посещението на папа Франциск в България ще бъде съпътствано от една литургия в София и една в Раковски, по негово желание. Част от приготовленията по повод визитата му е и подготовката на деца за приемането на първото им свето причастие. Усърдно в работата с малчуганите се включва отец Румен Станев от енория "Св. Архангел Михаил". Обикновено в неделя той се занимава с тях, като ги въвежда във всеобхватното пространство на силната вяра, любовта към Бог и смирението. Той не крие трепетното си очакване от гостуването на папа Франциск и споделя, че има много силни послания, които дава папата."И ако успеем да ги живеем, смятам, че наистина ще бъдем по-добри християни и по-добри хора", споделя отец Станев. Още през миналата година започнаха ремонтните дейности по облика на енорийската катедрала "Свети Архангел Михаил".

Първо е извършен вътрешният ремонт на сградата, при който са обновени олтарите. Реставрирана е и входната част на църквата, освежени са камбанарията и останалата част на фасадата. „Средствата за ремонтите се осигуряват от различни организации чрез спечелени проекти, но основно те идват от дарения на местните хора и хората от енорията", разказа отец Румен Станев.

Предстои в следващите седмици да стане ясна програмата и всички детайли около пристигането на папа Франциск у нас.