Голяма част от гастарбайтерите няма да се приберат у дома. Това научи TraffricNews от жители в Столипиново, които разказаха, че работещите в чужбина се страхуват за работните си места. Оказва се, че работодателите им са поставили условия – ако тръгнат към България повече да не се връщат на работа.

Това е една от причините тази година около 30 % по-малко „чужденци” да се приберат към етническия квартал. Липсата на много роднини от Европа пък, накара жителите на Столипиново да отложат сватбите и сюнетите.

„Не е изгодно да празнуват сега. Предпочитат да отложат с една година. Една сватба може да стигне до 50 хиляди лева, а когато няма гости, възвръщаемостта е минимална”, разказа жител на квартала.  Той добави, че в местно бюро за билети, се отчита масова отмяна на пътувания. 

„Хората се страхуват, че на аерогарите ще бъдат слагани под карантина. Затова ще идват с коли, но няма да е като други години. Хората си пазят хляба”, допълва мъжът.

TrafficNews научи още, че сватбеният дом в махала е намалил таксата за наем, поради липса на заявени тържества.

В същото време наш репортер се свърза с туроператорска агенция, занимаваща се с продажба на самолетни билети. От там съобщиха, че полетите към родината ни от Германия, Белгия и Англия, са пълни от началото на юли до средата на август.

Припомняме, че  два полета от Лондон се очакват да кацнат в Пловдив през тази седмица. Те са редовните линии между английската столица и града, които се възстановиха от понеделник.

РЗИ и Гранична полиция накрак: Два полета от Лондон кацат в ПловдивОбластният управител не пожела да коментира финала за Купата на България

 В същото време от дни районите „Източен” и „Северен” ехтят от музики и викове. Само преди дни в Столипиново се е провела сватба с над 300 души гости. Тържеството обаче не е продължило до малките часове на нощта.