Всички заседания по делото срещу 14-мата обвинени в проповядване на радикален ислям до юни са отложени, съобщиха от Окръжния съд в Пазарджик.

Причината за това е специфична и доста обширна съдебно-теологична експертиза, поискана от адвокатите на част от подсъдимите, предаде Дарик.

Припомняме, че защитничката на ромския имам Ахмед Муса – Елвира Панкова, настоя за такава експертиза още в края на миналата година. В първите отговори от Висшия ислямски институт не бяха посочили експерт, който да я изработи.

Призованият в следващото заседание д-р Сефер Хасан пък дойде в съдебната зала неподготвен, като обясни, че е разбрал за явяването си само седмица по-рано и времето му е било недостатъчно. После пожела да си направи самоотвод, като изтъкна уважителни лични причини. По настояване на защитниците на обвиняемите заяви, че би могъл да изготви експертиза, но най-рано след 6 месеца.

Първоначално срокът бе определен като неприемлив, но явно при липса на вещи лица с такава специфична подготовка е приет този вариант.

Така заседанието от процеса, нарочено за 13 февруари, няма да се състои, както и тези в следващите три месеца.