Министърът на туризма Марияна Николова заяви, че от 1 май ще бъде открит туристическия сезон. Всички чуждестранни туристи, които искат да посетят България ще трябва да са изкарали вируса, да са ваксинирани или да имат отрицателен PCR тест. 

"Взехме решение българският туристически сезон да бъде открит от 1 май 2021г. Ще има ясни правила и мерки. Утре с моя заповед ще бъдат утвърдени мерките, които ще касаят местата за настаняване, хранене и развлечение. Идеята ни е да открием малко по-рано сезона. Предстоят великденски и майски празници и искаме всички да подготвят своите пакети. Следващата седмица предстои да бъде взето решение от европейския съюз за дигиталния сертификат за ваксина и българското правителство подкрепя тази позиция", заяви Марияна Николова. 

"Ще осигурим сигурни зелени коридори за всички туристи, които искат да посетят страната ни. Ще използваме Електорнния зелен сертификат, в който всеки турист, който иска да посети страната ни ще има три възможности - да е прекарал вируса и да има антитела, да е бил ваксиниран или да представи отрицателен PCR тест", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

"Всичко, което правим го съгласуваме с европейската комисия. Тези зелени коридори ще важат и за туристи от трети страни. Виждате какво става в Гърция, там всичко е затворено. Рудозем - Ксанти всеки момент ще стане, за да може и гърците да идват да гледат обсерваторията. Това е обмен на туристи и бизнес", каза премиерът Борисов, който е на посещение на обсерваторията в Рожен.