„Възраждане” е категорично против покупката на нови F-16 от САЩ на тази цена. Това каза депутатът от партията инж. Николай Дренчев. По думите му се води и разследване по начина, по който е взето решението за покупката и на първите изтребители, пред NovaNews.

„Разследваме начина, по който е взето решение за покупка на първите F-16 с цел да пуснем сигнал до прокуратурата. Надявам се тази седмица министърът на отбраната да ми даде отговор за процедурата. При първата сделка имаме похарчени 1 милиард и 256 милиона долара срещу обещание да дойдат самолети. Нямам нищо против техните технически характеристики, имаме нужда от тях, но те биха били чудесно допълнение към останалите самолети в авиацията ни, каквито ние нямаме. Интересно е как е взето решението за покупката им. Под договорите стои подписа на Каракачанов, който не е експерт. Очевидно някой му е казал какво да прави. Искаме да видим с какви мотиви се е действало”, обясни той.

Дренчев добави, че от партията виждат непрозрачност при първата сделка, като има опасност това да се случи и при сегашната.

„Искаме да разберем първия път дали изобщо е подписан договор, защото липсват клаузи за неустойки и ясни срокове. Това е просто една приета оферта. Всяка съвременна армия има нужда от авиация, която да е съвместима с НАТО. Имаме много други предложения за закупуване на изтребители. Решението трябва да се вземе от експерти. Вариант е да купим откъдето и да е бойни самолети- руски, американски, европейски. Те ще стана наши и ще се противопоставят на враговете ни”, категоричен е той.