Ружа и Константин, обвинени за създаването на финансова пирамида в САЩ чрез компанията OneCoin, са набирали своите жертви чрез класическа схема на мрежов маркетинг.

IT експертът Цветан Аврамов обясни пред bTV, че двамата са се възползвали от бума на криптовалутите и за пет години са успели т да привлекат хиляди, като рекламират фалшивата криптовалута OneCoin.

Ружа и Константин се срещали с крупни инвеститори от различни континенти. Убеждавали ги, че криптовалутата формира цената си единствено от търсене и предлагане на регулираните борсови пазари.

OneCoin обаче е измислена валута и изобщо не е била представена на борсата. Хората разбирали за нея чрез познати и приятели. Били организирани семинари, срещи. Българите са имали голям опит в създаването на многослоен маркетинг, работили са в над 20 държави.

Според IT експертът причината да се подлъжат толкова лесно е че хората не се интересували от самата валута, а се впечатлявали от обещанието за бърза и лесна печалба.

Били организирани семинари и срещи, на които се предлагали обучителни пакети, чрез които включилите се да склонят и други хора да вложат в OneCoin. Обучителните пакети са започвали от $150, правени са банкови преводи, получавали са и пари в биткоини. Не са получавали документ за тези пакети.

В периода 2014 – 2016 г. инвеститори им плащат 3 милиарда и 350 милиона евро, но когато искат да продадат активите си с печалба, вместо пари в брой, получили акции от други дружества, които нямат никаква стойност.

Припомняме, че офисите на OneCoin в София бяха обискирани през януари миналата година, а само няколко месеца по-рано Ружа се покрива. На 6 март на летището в Лос Анджелис беше арестуван брат и.

Издирваната Ружа, присвоила около $4 млрд., почивала в Созопол през лятотоЯхтата й зимува в морския град

Издирваната за кражба на Oбвинeнитe ca cъздaли мyлтимилиapднa