Мъж на 62 години е починал в пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване. Той е шестият смъртен случай от началото на епидемията.

Вчера вследствие на грипа почина и 43-годишен мъж. Има и двама души в критично състояние. Лекарите са успели да спасят живота на 27-годишен мъж, който е бил с двустранна бронхопневмония, предава БНР.

42-годишен мъж почина след усложнения от грип в ПазарджикС опасност за живота е бил и 27-годишен мъж

„Да се избягва самолечението, за да може да се предпише адекватна противовирусна терапия, която да започне навреме, с цел избягване на усложненията от грипния вирус“.

Д-р Калева напомни, че грипният вирус е широкоизменчив и засяга освен дихателната система и други органи и системи в човешкия организъм и не бива да се подценява. Областният щаб за борба с грипа в Пазарджик ще реши днес дали да бъде удължена грипната ваканция, която е в сила до днес.

Според специалистите пикът на респираторните заболявания трябва да отмине в края на седмицата. В момента болниците в пазарджишка област са пълни с пациенти с белодробни усложнения. В половината области на страната е обявена грипна епидемия. От днес тя е в сила и в Хасково.

Училищата там ще бъдат затворени до понеделник включително. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции и профилактичните имунизации.Затворени са над една четвърт от училищата и детските градини в страната. От днес се спират учебните занятия и в Сливенска област. Всички ученици в областта от днес до петък са във грипна ваканция.

Първият учебен ден е в понеделник, 28 януари. Д-р Даниела Калева - директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция, призова хората при първи симптоми на неразположение да търсят лекарска помощ.