Един от големите български туроператори обяви несъстоятелност малко преди Коледните и Новогодишните празници. "Алфатур" обяви със съобщение до своите клиенти и партньори, че не е в състояние да изпълни планираните пътувания. Така хиляди българи ще останат с провалени Коледни и Новогодишни ваканции, пише standartnews.com.

От туроператора уверяват, че хората, които са им се доверили за своите почивки ще получат обратно парите си от застрахователя "Евроинс", към който е сключена застраховката "професионална отговорност" на туропертора. Полицата е на стойност 1,4 млн. лв. Според закона, клиентите трябва да представят всички нужни документи преди да получат парите си от застрахователя. След като го сторят сумата трябва да им бъде преведена до 15 дни.

Все пак едва ли повечето клиенти на компанията ще успеят да получат парите си преди празниците и да си резервират други ваканции. Хората, които вече са на организирани от "Алфатур" екскурзии в чужбина, няма защо да се притесняват за ваканцията си, тъй като всички хотели и трапнспорта им са платени, уверяват от фирмата.

"Относно предстоящите пътувания за периоди, различни от коледните и новогодишни празници, ще се свържем поотделно по имейл с всеки, към когото сме поели ангажимент, за да му дадем информация конкретно за неговия случай", се казва още в писмото.

От фирмата оставят и електронна поща за връзка на своите клиенти - sofia@alfatour.bg. "Алфатур" е един от големите туроператори у нас, който предлагаше екзотични ваканции и собствени самолетни програми.

За 18 години фирмата е превозила 150 000 туристи, се казва в писмото, публикувано на сайта на компанията до клиенти и партньори. Като причина за фалита от фирмата посочват сътресенията в Турция и Египет, които са съставлявали 80% от бизнеса й.

TrafficNews.bg