България затяга мерките за пътуващите от още няколко страни.  Пристигащите от Нидерландия, Малта, Андора и Грузия български граждани, постоянно пребиваващи и членовете на техните семейства ще се допускат на българска територия само срещу отрицателен тест за COVID-19, без значение дали са ваксинирани или не. 

Четирите държави попаднаха в червената зона с голям брой заразени и именно заради това се налагат ограниченията. От миналата седмица гражданите на Великобритания, Испания, Кипър и Кувейт също не се допускат в България, тъй като страните също попадат в червената зона.

Влизането в тази зона означава, че България не допуска посещения от тези страни, освен ако не става дума за български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членове на техните семейства. В тези случаи няма значение дали човек е ваксиниран - задължително се представя отрицателен PCR тест за влизане в страната. Съществува възможност тестът да се замени с 10-дневна карантина и тя да се отмени, ако в рамките на 24 часа от прибирането се представи отрицателен PCR тест.

Изключение от това прави Нидерландия. Министерство на здравеопазването ще разреши туристите от Нидерландия да влизат на територията на страната с PCR тест. За чартърите в понеделник, 26.07, туристите от Нидерландия ще могат да влизат на територията на България и с антигенен тест. Нидерландските туристи бяха едни от първите, които започнаха да посещават страната от средата на месец юни. В момента се изпълняват около 10 чартърни полета седмично, както и ежедневни редовни полети от Амстердам до София.