Общо 339 деца са подпомогнати от началото на тазгодишното издание на благотворителната инициатива на президента „Българската Коледа“. То стартира на 1 декември 2019 г. и ще приключи на 30 ноември 2020 година, информират от прессекретарата на държавния глава. Стойността на дарените средства възлиза общо на 561 450 лв.

От постъпилите през месец май т. г. заявления са одобрени и подпомогнати 25 деца за медикаментозна терапия, рехабилитация и помощни средства. Отпуснатите средства за тях са в размер на 31 306 лв.

От началото на настоящото 17-о издание на „Българската Коледа“ са постъпили общо 363 заявления от родители на деца с различни заболявания – ендокринологични и нефрологични, детска церебрална парализа, епилепсия, хидроцефалия, мускулна дистрофия тип Дюшен, аутизъм и др. Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. Съгласно правилата на кампанията даренията за нуждаещите се деца се превеждат на дарителска банкова сметка, предназначена за набиране на средства за посочената в заявлението цел. На сайта на инициативата www.bgkoleda.bg. са публикувани правилата, редът за кандидатстване и документите, които родителите следва да попълнят и изпратят на посочения адрес.

Темата на настоящото издание на „Българската Коледа“ е „Да дарим бъдеще на болните деца“. Целите на Кампания 2019/2020 г. включват както подпомагането на деца, така и осигуряването на високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, лечение и рехабилитация на деца.