След потвърдените 5 случая на заразени надзиратели в пловдивския затвор, нов случай на COVID-19  бе потвърден днес. Става дума за лишен от свобода, който е бил тестван заедно с още над 10 съкилийници.

Затворникът е отделен от останалите обитатели в стаята и настанен в самостоятелна стая, научи TrafficNews. Контактните му пък са изведени и настанени в обособената преди дни полева болница в киносалона. През последните дни в помещението са били вкарани още легла.

Оказва се, че болният затворник е небезизвестният беглец Тома Ендрев.

На 22 февруари 2017 година Тома Ендрев, който излежава присъда за убийство в пловдивския затвор, избяга под носа на надзирателя, който го водел от ТПО „Хеброс” към централния корпус. В продължение на пет дни 32 - годишният мъж, който преди 13 години убил свой приятел, нарязал трупа му с ножовка и го заровил, се укриваше от полицията. Седмица по-късно Ендрев бе осъден по бързата процедура и към остатъка от присъдата му бяха добавени още две години.  

Още за бягството може да видите ТУК: 

Тома Ендрев избягал, защото се страхувал да не влезе в карцераИнспекторатът на Министерството на правосъдието извършва вътрешна проверка в пловдивския затвор

Повечето изследвани от затворниците са именно от пост 3, който още преди седмица бе изолиран заради положителната проба на надзирателя – Малкия Шрек. През последните дни е започнато тестването на затворници, като предстои взимането на още проби.

Освен Ендрев, сред лишените от свобода се наблюдават и други с признаци на вируса. Един от съмнителните е тройният убиец Никола Цайкин. По думите на наши източници, той е с температура и кашлица.

Цайкин е един от последните затворници в България, осъден на смърт чрез разстрел, но присъдата му бе заменена с доживотна заради отпадане през 98 година на смъртното наказание в България. Това стана през 2011 година с решение на Комисията за изпълнение на наказанията.

През 1993 година след пиянско сбиване пред дискотека в град Баня убива с нож двама души и ранява още двама. По време на престъплението той бил пуснат в домашен отпуск от затвора, където излежавал 16-годишна присъда за опит за убийство на полицай и на таксиметров шофьор. Той не се върнал навреме и бил обявен за национално издирване. Първата си екзекуция извършва още когато е на 17 години.

В затвора преживява катарзис, има примерно поведение, включва се в културните мероприятия на затвора, рисува картички, чете и пише поезия.