Трима души, въоръжени с кирки и чукове, опитаха да разбият общинската тоалетна в парка зад хотел „Санкт Петербург”. Тази сутрин съмнителните мъже навели с камион на терена. Първоначално не събудили съмнения у жителите на квартала, но след като започнали да рушат предпазните ограждения, жена е повикала полиция.

Николина Попова първа е чула и видяла какво се случва до тоалетните. Часът бил около 10 сутринта.

„Слязох и видях двама души със светлоотразителни жилетки. Имаше и още един с тях, но цивилен. Попитах ги какво правят, защо рушат. Тази тоалетна е много важна за нас. Те само повдигнаха рамене и казаха, че така им било наредено от шефа. Попитах и кой им е началник, а те казаха, че не знаят. Веднага повиках полиция, но те избягаха”, разказа Попова пред наш репортер. Тя повикала и членове на Комитета по опазване на парка.

Веднага на място пристигнал Стойчо Андреев. Междувременно в парка бил и още един жител на квартала.

„Бяха трима мъже и бус. Имаха надписи на гърба ОП „Паркове и градини”, на камиона също пишеше това. Разбиха предпазните ограждения и се опитваха да влязат вътре. Първоначално помислих, че чистят и подкастрят храстите, но после разбрах, че всъщност се опитват да рушат”, разказа очевидец.

Хора от квартала веднага са потърсили председателя на Комитета – Асен Костов.

„Обадих се в Общината и на кмета Здравко Димитров. Той заяви, че не е спускана заповед към общинските предприятия за каквито и да са действия на терена”, заяви пред наш репортер Костов.  Здравко Димитров веднага е назначил проверка по случая, разследване е започнало и в полицията.

Според жителите в района тези незаконни действия са в следствие на назначената четворна експертиза на съоръжението.

„Преди две седмици, на поредното заседание на Административен съд, магистратите назначиха нова четворна експертиза на тоалетната, за да се докаже дали действително е общинско съоръжение и дали то е пригодено за тоалетна. Съмняваме се, че днес се опитват да разбият ВиК тръбите и крановете, за да се компроментира проверката”, каза Стойчо Андреев.

Още днес хората от квартала ще се съберат и ще започнат отново дежурства на терена. Мъжете ще се редуват през нощта, за да бранят тоалетната и да следят за повторни действия по разрушаване на тоалетната. Те ще бдят в парка до приключване на проверката.

Припомняме, че сагата с парка започна през март миналата година. В зеленото пространство нахлуха мъже с машини и орязаха над 60 дървета и храсти. Жителите в района въстанаха срещу масовата сеч и алармираха до всички институции.

Нова власт - стари проблеми! Ще се застрои ли паркът зад хотел „Санкт Петербург” в Пловдив?Ще работим в опазване на парковете и местата за отдих, заяви кметът на район "Северен"

Оказа се, че теренът между улиците  „Полк. Сава Муткуров" и „Полк. Дрангов" попада в активите на смесено дружество още през  2006 година.  Макар местните да смятат, че теренът е общински, а предназначението му е за парк,  имотът бе от първите апортни вноски в добре познатото дружество „Пълдин туринвест”, зад което стои Георги Гергов. Тогава смесеното дружество, чрез което бе взет и Международен панаир Пловдив, придоби имоти от 23 млн. лева с решение на Общинския съвет през 2006 година. За 4 години делът на Община Пловдив бе стопен от 75 % на 25 % чрез  вдигане на капитала.

След това имотът зад хотел „Санкт Петербург” попадна изцяло в частни ръце. В момента той е в активите на компанията „Парадайс гардън резиденс” с управител Байрям Солак. Дружеството, което е с капитал от 2 лева, е регистрирано в село Мулдава, Асеновградско.

Започнаха масови протести, след появата на инвестиционен план от страна на собствениците. Планът бе да се изгради голям паркинг, а към него жилищен комплекс. Сезирани бяха общинските институции, кметът на район „Северен” и този на град Пловдив. Жалби бяха входирани и до министерството на отбраната и министерството на регионалното развитие и благоустройството.