Три дни жители на град Свищов бяха без вода заради авария на довеждаш водопровод. Ситуацията в града ескалира, а пред градските чешми се извиваха опашки от чакащи хора, предаде БГНЕС.

Домакинствата са принудени да използват изворна вода от герани и селски чешми за битовите нужди.

Жители на града споделят, че компенсират липсата на топла вода с туби и реотани, а някои от тях са спрели децата си от детска градина. Безводието изнерви и собствениците на заведенията за обществено хранене, които три дни трябваше да поддържат хигиена без течаща вода.

"Спасяваме се по единично както можем. Ходим пълним вода по чешмите, където има изворна вода, за да измием, работим с пластмасови съдове, за да можем да работим", казва Росен Илиев, собственик на заведение.

За детските градини, училищата и болницата в града вода се осигуряваше с водоноски по няколко пъти на ден.Аварийните екипи работиха денонощно по отстраняването на аварията.

"В края на миналата седмица започнаха проблемите с водоснабдяването на град Свищов, като отначало беше спирано водоснобдяването за определени часове след което беше възстановявано, но се усложни ситуацията. В момента е започнало водоснабдяването в по-ниските точки на града като се надяваме до края на деня като се очаква до края на деня да бъде възстановено до всички абонати", обясни Анелия Димитрова – вр. и. д. кмет на Община Свищов.

Заради безводието десетки семейства се изнесоха по хотели и в съседните населени места. През вчерашния ден части от Свищов останаха и без ток, заради планов ремонт, което допълнително изнерви жителите на града.