Опашка от хора и извънредни работни часове за част от служителите на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) - така може да се обобщи 15 февруари, който беше крайният срок десетки хиляди фирми, банки, одитори, адвокати и нотариуси, застрахователи, обменни бюра, брокери на имоти, кметове, партии, фондации и спортни клубове да изпратят до ДАНС плановете за обучение на служителите си през 2019 г.

Задължението е записано в приетия през март миналата година Закон за мерките срещу изпиране на пари. Според него 35 категории лица и институции трябва да имат годишен "план за въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си за запознаването им с изискванията на закона и актовете по прилагането му". Целта е служителите да могат да разпознаят сигналите, че зад дадено плащане може да се крие пране на пари. Според правилника за прилагане на закона подаването на плановете става всяка година.

Освен това всяка компания ще трябва да изработи свои вътрешни правила. Глобите за физически лица са от 1000 до 10 хил. лева, а за фирми - от 2000 до 20 хил. лв. За институции като банки и застрахователи санкциите ще достигат 50 хил. лв. 

Всъщност кампанията, както повечето такива кампании в България, е изцяло формална и представлява поредното бюрократично задължение, коментира седмичникът "Капитал". Изданието цитира въвлечени в процеса, според които ДАНС е подготвила примерен план за обучение и в голямата част от случаите задължените организации просто го преписват и го внасят обратно в агенцията, но заради големия брой задължени да спазят условието системата се претоварва.

От пресцентъра на ДАНС коментираха за "Дневник", че причината за струпването на хора пред гишетата е подаването на правила основно в последните два дни от срока и увериха, че са взети мерки, за да не се налага хората да продължават да чакат. В късния следобед заработи и сайтът на агенцията, достъпът до който беше затруднен през деня.

От ДАНС съобщиха, че за да приеме всички заявления навреме, администрацията на службата е удължила работното си време днес и ако се налага ще работи след 20 ч. В момента са отворени 14 гишета.

По данни на агенцията над 100 хил. задължени лица трябва да подадат документите. Оттам отчетоха, че досега по електронната поща са пристигнали над 2000 плана, по поща с обратна разписка – около 40 хил. плана, а в регистратурата за последните два дни са постъпили над 1500 плана на задължени лица.

Изискванията на закона предизвикаха протест - той е организиран в социалните мрежи и е насрочен за 21 февруари (четвъртък) пред Народното събрание под наслов "Адвокати vs DANCE". 

Адвокати vs ДАНС! Юристи излизат на протест срещу новия Закон за прането на париАдвокатите не танцуват с ДАНС! Време е да се преброим и определим кои са танцуващите!, написа бившият апелативен прокурор Иван Петров

Задължават адвокатите да искат произход на средствата, с които клиентите им плащатСпешна среща на Висшия адвоктски съвет с ръководството на ДАНС заради адвокатските протести