По мярката 60/40 работодатели ще могат да кандидатстват до 30 юни. Това беше решено днес официално след проведеното онлайн заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. 

Съгласно предложените от Министерството на труда и социалната политика изменения периодът, в който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации, се удължава до края на месец юни, като компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от него - от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца.

Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. Тоест всички работници, чиито работодатели са одобрени по мярката 60/40 трябва да взимат не по-малка заплата от тази през януари. 

Финансовото обезпечаване на мярката е осигурено от фонд 2 „Безработица“ на държавното обществено осигуряване. Членовете на НСТС обсъдиха също така предложения на социалните партньори за секторни мерки за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19.