Все бързаме. Животът преминава покрай нас. Хората са сиви, денят е сив. Всичко е отвратително. Нищо няма смисъл. Подминаваме онези, които се нуждаят от помощта ни, защото бързаме твърде много, а и все ще се намери някой друг, който да го направи. Просто днес това не сме ние. Няма да бъдем и утре.

Затваряме очи, защото така е по-лесно. Преглъщаме заседналата за миг буца в гърлото – в опит да преглътнем и гузната си съвест, защото сме отминали човешко същество в нужда.

Подминаваме и продължаваме да живеем сивото си ежедневие. Успокояваме се, защото ние сме добре. Ние не сме на това място. Ние не сме в безизходица. Повтаряме си лъжата, че животът е прекрасен няколко пъти и се връщаме в реалността на претъпкания градски транспорт.

Някои от нас просто нямат възможността да помогнат. Някои от нас са падали в капана на нечестните очи, зад които се крият користни цели. Някои от нас са помагали на хора, които никога не са имали реалната нужда от нашата ръка. Затова се съмняваме. Затова подминаваме. Защото вече не можеш да познаеш безизходицата, когато я погледнат в очите.

С такива очи гледа Спас Марков. Той е на 58 години от София. Има диплома за висше образование. Завършва Института по Международен туризъм във Варна. Спас не е сам, има на кого да разчита, защото има брат. Нечистите намерения, обаче, дебнат от най-неочакваните ъгли.

Спас е измамен от онзи, който носи неговата кръв. Брат му продава всички семейни вещи и имоти и оставя 58-годишният мъж бездомен. За щастие, добри хора от хижа "Бузлуджа Нова" се смиляват над болният мъж. Приютяват го под покрива си и започват да се грижат за него. Сега е изправен пред друго предизвикателство.

Спас страда от гангрена и може много скоро да загуби пръстите на ръцете си. През вчерашния ден е потърсил спешна помощ в Казанлък. Медиците обаче го отпращат и решават да не му обърнат внимание.

Причината е, че Спас няма здравни осигуровки и не може да плати за лечението си. Не може да плати за операцията си. Затова Спас моли за помощ.

Във Facebook страницата на "Бузлуджа Нова" е публикувана банкова сметка на управителя на хижата, на която загрижени граждани, решили да подадат ръка, могат да изпратят пари, с които да помогнат на Спас да заплати за лечението си.

Този път можем да не отминем. Този път безизходицата ни гледа право в очите. Ще я познаем ли? Ще помогнем ли?

Титуляр: Цанко Дончев, управител на хижа "Бузлуджа Нова"
Райфайзен БАНК: BG74RZBB91551001516077
BIC: RZBBBGSF