Първите 125 000 ваксини от фармацевтичната компания „Пфайзер” се очакват да пристигнат до Нова година, или непосредствено в началото на 2021 година. Обяви здравният министър Костадин Ангелов.

„Имаме ясен план с кои групи ще започнем. В началото ще са рисковите групи, освен работниците на първа линия, ще се включат и възрастните хора от домовете, също така придаваме изключително значение на учителите”, каза Ангелов. Ваксината на „Пфайзер” трябва да се приложи два пъти в рамките на три седмици, което означава, че първите дози ще стигнат за 62 500 души.

Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен.  В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.