Община Пловдив ще стартира реконструкцията на улица „Даме Груев” с 1 млн. лева. Това става ясно от прессъобщение, пратено от Общината. В него е записано, че в проектобюджета е 2020 г. е предвидена сумата от един милион лева, което ще даде възможност за обявяване на обществена поръчка за ул. „Даме Груев“.

Въпросното предвиждане явно е станало след общественото обсъждане в понеделник, тъй като в представения бюджет за „Даме Груев” имаше едва 40 000 лева.

Акцентът на въпросното прессъобщение обаче е срещата между кмета и общинските съветници от   „Съюз за Пловдив“, които касаят предложенията им за проектобюджета за 2020 година.

 „Предложенията на „Съюз за Пловдив“ са безспорни и добре мотивирани, именно заради това голямата част от обектите ще бъдат включени за финансиране“, заяви след срещата Здравко Димитров, цитиран от пиарите на градската администрация.

В съобщението е изтъкнато още, че Община Пловдив  гарантира, че се работи и по другия важен проект, предложен от „Съюз за Пловдив“ – продължението на бул. „Македония“ до бул. „Александър Стамболийски“ – там парите са 56 хил. лева обаче по бюджета.

Предстои проектиране и отчуждаване на имоти, които попадат в новата улична регулация на булеварда. Кметът напомни, че за отчуждителни процедури с цел изграждане и разширение на пътната инфраструктура в Пловдив  в бюджета за 2020 г. са заложени рекордните 4 млн. лева.

В съобщението от градските власти е записано още, че  съветниците от „Съюз за Пловдив“ са приели мотивите на кмета засега да се отложи разширението на бул. “Марица–север“, защото точно в тази част на района започва подмяната на подземна инфраструктура по проекта за Водния цикъл и ако булевардът бъде разкопан, има риск да се блокира целия квартал.

Екипът на кмета се ангажира да изготви проекти към Националния доверителен екофонд по две предложения на съветниците от „Съюз за Пловдив“, които касаят саниране на ДГ„Еделвайс“ в район „Тракия“ и ДГ „Захарно петле“ в район „Северен“.

Повечето от улиците, за които „Съюз за Пловдив“ искат финансиране, ще бъдат включени в капиталовата програма като текущи ремонти. Общинската администрация пое ангажимент да преасфалтиранай-компрометираните участъци на улиците „Жълтуга“, „Гърличе“ и „Деница“ в район „Северен“. В „Централен“ ще бъдат ремонтирани ул. „Щросмайер“ и „Димчо Дебелянов“. Също така беше прието предложението да се довърши ул. „Д-р Селимински“, която не беше включена в проекта по ОП „Региони в растеж“.

Здравко Димитров увери общинските съветници от партията на Дани Каназирева, че в район „Източен“ ще стартира работата за изграждане на нова връзка между ул. „Богомил“ и бул. „Санкт е Петербург“. Прие се и предложението им да бъде извършен ремонт и доставка на нови съоръжения и оборудване за детската площадка на ул. “Преспа“ 12.

Въпреки сложното финансово състояние на общината, екипът на кмета и съветниците от „Съюз за Пловдив“ смятат, че със заложените в бюджета средства ще бъдат решени малка част от проблемите на града.

„Удовлетворени сме от проведения диалог с кмета и неговия екип и считаме, че само чрез разбирателство и постоянна комуникация между различните политически сили можем да постигнем успех в интерес на пловдивчани“, каза след срещата председателят на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков.