Община Пловдив е договорила кредитна линия до 120 млн. лева от Европейската инвестиционна банка, съобщи зам.-кметът Илия Кирчев. Това на практика е най-големият заем, който Община Пловдив е договаряла в демократичната история. Досега този рекорд се държеше от д-р Иван Чомаков, който в неговия мандат изтегли 50 млн. лева облигационен заем, който се изплаща и към този момент. Другият голям кредит, който се обслужва от градската хазна е 30 млн. лева от Европейската банка за възстановяване и развитие, теглен от Иван Тотев за бул. „Северен“ и ремонт на още три булеварда.

Кредитната линия няма да бъде теглена наведнъж,  а ще се използва при реализация на различни инфраструктурни проекти или съфинансиране по проекти.  Идеята е със средствата да се осъществят най-важните инфраструктурни проекти – „Модър-Царевец“, нов мост над река Марица, вътрешният ринг, както и да се ползва при Водния цикъл и други европейски проекти.

Отделно част от парите ще отидат за разплащане към текущи договори, сключени в предходния мандат – ПК „Младост“, ремонт на  булевардите, свързани с Коматевския възел, Кукленско шосе и други.  

Кредитът няма да се изплаща този мандат, като той ще има гратисен период от 7 години.Срокът за погасяване е близо 25 години, а лихвата около 1%. Не е задължително да бъде усвоена и цялата сума. 

Зам.-кметът по финанси заяви, че срокът, в който могат да бъдат теглени средствата е по време на гратисния период от 7 години.  Запитан и дали това няма да натежи на бюджета, предвид, че в момента Община Пловдив обслужва кредити и лизинги за над 40 млн. лева, той отговори, че към момента около 5% от собствените приходи отиват за погасяването им. По закон това може да са 15%, но дори и с този кредит този процент няма да се увеличи.

Преди да бъде подписан договорът ще бъде направено обществено обсъждане, а след това и Общинският съвет трябва да гласува поемането на дългосрочен общински заем. 

Очаквайте подробности!

Здравко Димитров започва първия си бюджет с минус 22 млн. лева за три текущи проектаОгромната сума отива за ПК „Младост”, Коматевския възел и Кукленско шосе

Наследството на Здравко Димитров – проекти за 200 млн. и нито лев за тяхното изпълнениеПрограмата на Зико е амбициозна, но с общинския бюджет няма как да се реализира