Общината организира обществено обсъждане на проекта „По крепостните стени на Филипопол”, с който ще кандидатства за финансиране на стойност близо 10 милиона лева по програмата  „Региони в растеж” за културна инфраструктура. То ще се проведе в залата на Общинския съвет на 7 януари от 16.30 ч.

Процедурата за предоствяне на безвъзмездна финансова помощ „Развитие на туристически атракции” по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм” има за цел да подкрепи недвижими културни ценности със световно и национална значение, които притежават значителен туристически потенциал.

Процесът и документацията за кандидатстването бе задвижен от екипа на бившия кмет Иван Тотев, а средствата от 10 милиона лв. са за Небет тепе и Източната порта.

Проектното предложение включва както дейности за реставрацията и консервацията,но и останалите допустими дейности, за да се стигне до оформянето на цялостен, интегриран жизнеспособен туристически продукт.

Финансовата рамка на програмата е 9 779 150 лв. за паметник на културата от национално значение и близо 20 милиона лв. – за ценност със световно значение. Финансирането по процедурата е комбинация от безвъзмездни средства, които не могат да надхвърлят 85 процента от общата стойност на проекта, и собствено финансиране.

„Вече имаме количествено-стойностни сметки за двата обекта. За Небет тепе стъпваме върху проекта на арх. Румяна Пройкова, а за Източната порта – на арх. Галина Пировска”, обяви преди близо два месеца Иван Тотев. Той отбеляза, че двата обекта ще са едни от първите, които новата власт ще трябва да задвижи.

В публичната обява за общественото обсъждане обаче е отбелязано, че резултатите ще се вземат предвид при подготовката на проекта, включително и при дизайна на инвестиционните проекти.