Възможно е да бъдат въведени рестрикции за неваксинирани в Германия. Здравните власти в страната обмислят мярката при евентуална нова вълна в следващите месеци. За това предупреди шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел.

Той обаче подчерта, че не очаква налагането на нов локдаун в страната. По думите му е възможно  хората, които не са се ваксинирани да не бъдат допускани в ресторанти, киносалони и стадиони, защото рискът е много висок.

Браун подчерта, че е изключително важно хората да се ваксинират, за да се предпазят от тежко протичане на болестта.

Междувременно френският парламент одобри закона, който прави задължителна ваксинацията за медицинския персонал и изисква здравен пропуск за посещение на ресторанти и пътуване с влакове и самолети.

Мерките предизвикаха масови протести и политическо напрежение в страната. 

Законът предвижда мярката да влезе в сила от началото на август. До 15 септември медицинските служители трябва да бъдат ваксинирани.

Освен ресторантите, посетителите на музеи, кина, клубове, фестивали и плувни басейни няма да могат да ги посещават без здравен пропуск или скорошен тест.

Мерките ще бъдат преразгледани на 15 ноември. През почивните дни над 150 хиляди души се включиха в протестите срещу новите ограничения.


Здравният пропуск става задължителен за заведения и молове във ФранцияЗаконопроектът отразява обявените от Макрон мерки

След Гърция: Задължителна ваксинация за медиците и в УнгарияТова обяви днес премиерът Виктор Орбан