Няма да допусна 4-те имота, които по Общия устройствен план  са отредени за зеленина в квартал “Захарна фабрика” в Пловдив, да бъдат застроени. Това заяви областният управител Дани Каназирева малко след решението на Общинския съвет да не променя ПУП-овете на съответните имоти. По-рано тя върна вече взетото от общинския съвет решение, което при прегласуването днес бе променено.

"Категорично се противопоставям и пак ще го върна ако трябва. В останалата си част ПУП-а на "Захарна фабрика" нямаше нарушения. От тук нататък Община Пловдив да гледа какви ПУП-ове одобрява и вкарва в Общински съвет за гласуване и как ще измени Общия устройствен план, за да не стигаме до презастрояване. Нека не си прехвърляме топката. Не съм съгласна да се хвърля вината на Областна управа", бе категорична Каназирева. 

Според нея много ПУП-ове вече са влезли в сила и има доста негативни примери. Тя даде пример с магазин "Лекси", който е застроен върху зелена площ.

За съжаление супермаркетът далеч не е най- лошото, което се е случило в квартала. Там предстои да бъдат издигнати два мегакомплекса от бизнесмена Таха Рахман, като предназначението на единия от терените е сменено още по време на управлението на кмета Тотев. 

Днес съветници поискаха да се преразгледа изцяло решението за изменението на ПУП-а на кварталите „Захарна фабрика” и „Тодор Каблешков” . Те подчертаха, че макар решение №153, взето на предната сесия на местния парламент, да е върнато частично от областния управител, то може да се промени изцяло. Съветниците от ДБ, заедно със Слави Георгиев поискаха ПУП-а да не се приема до одобрението на по-важния документ- Общия устройствен план и да се съобрази с него. Предложението обаче не мина. 17 гласуваха „За” спирането на изменението на целия ПУП, трима бяха против, а 27 се въздържаха. След което мнозинството прие предложението, но съобразено със забележките на областния управител Дани Каназирева и изкара четирите спорни имота от плана.