Без човешки фактор – такъв е замисълът на първия многоетажен паркинг в Пловдив, чието изграждане днес бе открито официално от кмета на града Иван Тотев и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Съоръжението ще бъде на 4 етажа, от които първият за търговски цели, а на останалите три ще се обособят общо 151 паркоместа. 

Съоръжението ще работи 24/7 без служители, ще бъде напълно автоматизирано и автономно за таксуване, а сигурността му ще бъде обезпечена с камери, охранителни системи и постоянна връзка с оператор. Това обясни градоначалникът, като  допълни, че се предвиждат три начина за таксуване на паркираните коли - почасово, за денонощие и с месечен абонамент. 

„Предвиждаме месечният абонамент да бъде около 50 лева. Това са едни конкуренти цени по отношение на частния сектор, а от друга страна са достъпни за хората. Тези цени са и издържани за направата на един бизнес план“, посочи кметът.

Настоящият паркинг ще се бъде изграден от "Арх. Ситистрой ООД", която спечели обществената поръчка с цена от 2,611 млн. лева без ДДС, а още 80 хил. лева бяха отпуснати за изготвянето на техническия проект.

Срокът за изпълнение на паркинга е 240 дни. Поръчката включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението. Паркингът ще бъде на четири етажа, като на първия ще има търговски площи за отдаване под наем. На останалите три ще има по 50 паркоместа. В заданието е заложено, че при интерес от страна на пловдивчани към съоръжението, то може да се разшири с още два етажа. 

"Има сериозен интерес към паркоместата и търговските площи", посочи Колев. 

Бизнес ориентираността на Община Пловдив е политика, на която кметът постави акцент и заяви, че тази седмица ще се състои среща с Фонда на Фондовете, като Общината ще защити и ще поиска финансиране за няколко проекта за многоетажни паркинги в града. Именно заради това кметът посочи, че всяко задание трябва да бъде придружено от добър бизнес план, така че средствата, които ще бъдат взети от Фонда, да бъдат възвърнати само от работата на съоръженията за паркиране. Основните проекти, за които Общината ще се бори да бъдат стартирани още тази година многоетажният паркинг на ул. „4-ти януари“ с предвидени 250 места и първият етап на паркинга с 300 места срещу бл. 15 в ЖР Тракия. Тотев посочи, че се търсят варианти за места в "Северен" и "Южен", но там вероятно ще са необходими процедури по отчуждаване на парцели. Исканите суми за финансиране ще бъдат сътветно около 4 милиона лева за паркинга на бившия "ТЕЛК", а в за първата фаза в Тракия ще са необходими около 3,1 млн. 

„Всички виждаме, че проблемът с паркирането е много сериозен в Пловдив. Имаме всяка година увеличение на броя на регистрациите на превозни средства в Общината и това е  процес, който не се вижда кога ще спре.  Община Пловдив трябва да има своят отговор – и той е в изграждане на многоетажни паркинги. Това са инвестиции с бизнес логика – могат да се изплащат, да представят добра услуга за гражданите, така и приходи за Община Пловдив“, обясни градоначалникът.

Той припомни, че има регистрирани 190 хиляди МПС-та в Община Пловдив, от тях 150 хил. са леки коли. 

„Миналата година ОП „Паркиране и репатриране“ завърши с малко над 5 милиона лева приходи, а това е сериозен приход и за Община Пловдив“, посочи още Тотев.

Само за януари и февруари 2019 приходът на общинското предприятие вече надминава 1 милион лева, обясни Тотев и прогнозира тази година да финализира по-силно от предходната. Кметът поясни, че предприятието от тази година е намалено с 30 щатни бройки, което намалява бюджета за заплати с 350 хиляди лева. Това е възможно заради въвеждане на автоматите са таксуване на „Синя зона“. Така късащите билети се намалят, а част от тях започват да изпълняват длъжността на контрольор.