Обявиха грипна ваканция в Смолян и Перник.  Днес регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ) в Смолян на свое заседание обяви грипна ваканция за учениците от 28 януари (вторник) до 31 януари (петък), включително. 

Предвид достигнатите високи стойности на заболеваемостта - 230 случая на 10 000 души, при гранична норма 220 на 10 000, повишената заболеваемост в другите общини, както и повишения процент на отсъстващи ученици, с цел ограничаване на разпространението на инфекциите, комисията реши да обяви грипна епидемия на територията на Смолянска област от 28 ноември 2019 година. За лечебните заведения остават в сила предписаните противоепидемични мерки. В детските градини ще се осъществява строг противоепидимичен контрол.

Грипна епидемия е обявена и в Перник от утре (28 февруари) до сряда (5 февруари). Мярката се предприема заради нарасналото ниво на заболяемост от грип и остри респираторни заболявания и достигане на епидемични стойности към днешна дата, както и наличието на серологични данни за циркулация на грипни вируси тип А.

Децата трябва да са на училище в четвъртък – 06 февруари.

През този период няма да се провеждат детски и женски консултации, няма да се правят планирани хирургически интервенции и няма да се допускат свиждания в здравните заведения в областта.

Не са препоръчителни и събития, на които се събират много хора.

Решено: Обявиха грипна ваканция за учениците от Пловдив!В града е обявена епидемия от грип