Тест за алкохол преди да седнат зад волана и записване на всяко нарушение - това са само част от мерките, които трябва да бъдат взети спрямо шофьорите на служебни автомобили във всички институционални звена в България. Те ще трябва да внедрят системи за управление на безопасността при движение по пътищата. Това е указано от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ на всички министерства, агенции и общини.

Всяка институция следва да извършва периодична проверка на нарушенията на служителите управляващи служебни автомобили и по преценка да предприема последващи действия, защото наложените санкции могат да бъдат индикация за рисково поведение на пътя. Следва да се организират и курсове за повишаване на компетенциите на служителите за безопасно шофиране и за оказване на първа помощ. По този начин при осъществяване на служебните си задължения те ще имат умения да реагират при рискови ситуации и при инцидент на пътя, включително когато са свидетели на пътно-транспортно произшествие.

Сред мерките е и преминаване на задължителен инструктаж по безопасност на движението по пътищата за новопостъпилите служители. Препоръката на държавната агенция е, преди да се повери автомобил на служител, същият да бъде тестван за наличие на алкохол в кръвта, като това може да се извърши и с автоматизирани технически средства. Акцент се поставя и на изправността на служебните превозни средства.

Около 40% от всички пътно-транспортни произшествия в ЕС стават при служебни пътувания. Поради тази причина и към момента част от тези мерки се прилагат в редица компании и институции в Европа. 

Разработването на системи за управление на безопасността на служителите при движение по пътищата и внедряването им в държавните администрации е заложено и в Решение № 16 на МС от началото на тази година за одобряване на мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм в България.