Почти сигурно новият лъч на Околовръстното шосе на Пловдив, който ще свързва пътя за Асеновград със Скобелева майка ще бъде с четири ленти, заяви кметът Иван Тотев. От утре в Областна управа ще започне работа по изготвянето на заданието на проекта, който бе анонсиран през уикенда пред премиера Бойко Борисов.

Тотев обясни, че около 300 000 лева ще струва отчуждаването на земеделските земи, за да се изгради 6-километровият участък.

„Най-вероятно пътят ще е с четири ленти, а не с две, както е старият проект. Корекция ще бъде направена за отводняването на участъка, тъй като не е било заложено”, обясни Тотев. Той допълни, че ще бъде изградено и осветление.

Припомняме, че с над 200 милиона лева ще се решат проблемите с обходния път на Пловдив. С трите проекта на практика ще бъде завършен ринга на областния град.

 Общата стойност на пътя Пловдив – Асеновград се очаква да достигне около 45 милиона лева. В момента се изпълнява първия етап за 21 милиона лева, който включва две кръгови движение и удвояване на пътя. До няколко месеца ще стартира и поръчка за локалните платна и още три кръгови по пътя.

В момента върви и проектирането за удвояването на Околовръстното шосе на Пловдив. По първоначални разчети този проект ще струва 160-170 милиона лева с отчуждителните процедури.

Околовръстното ще трябва да се свърже и със Скобелева майка. Там проектът ще е най-малко 7 милиона лева.

Новият проект ще съпътства изграждането на пътя Пловдив – Асеновград. Паралелно с реконструкцията на пътя убиец, ще се проектира и изгради нов лъч на Околовръстното шосе.