Териториалната дирекция на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество има нов директор. Людмил Неделков е назначен за временно изпълняващ длъжността, като е прехвърлен от структура на КПКОНПИ във Видин. 

До назначението се стига след като близо 2 години, постът, овакантен от Костадин Баков, е без постоянен титуляр. След неговото напускане, структурата остана без директор и въпреки провеждането на няколко конкурса, няма постоянно назначение. Временно изпълняващите длъжността имат мандат до 6 месеца, а след това на тяхно място идва нов. 

Така само преди седмица за оглавяващ КПКОНПИ в Пловдив е назначен Неделков. Той обаче има връзка с преместената от благоевградското звено на Комисията - Атанаска Петкова. Дамата към момента е инспектор в структура, която Неделков оглавява. Двамата имали близки отношения от няколко години, а сега приблизително по едно и също време се оказват в пловдивската дирекция. 

Сигналът за връзката между подчинени лица в държава структура e подаден към TrafficNews oт източник, пожелал да остане анонимен. По неговите думи обаче конфликтът на интереси е налице и е логично висшестоящият орган да облагодетелства негова подчинена, когато е в романтична връзка с нея. 

Неделков обаче не се притеснявал от обстоятелството, като дори в имотната си декларация той е посочил общ кредит с Петкова. Двамата нямат брак, ала проверка на TrafficNews показа, че през 2018 година си закупуват общо жилище в Брезово край Пловдив. 

За коментар по случая за връзка между директор и подчинен, наш репортер потърси пресцентъра на КПКОНПИ. Оттам ни обясниха, че такава връзка между лицата не представлява конфликт на интереси, тъй като според Закона за конфликт на интереси, такъв съществува само и единствено ако служителят е назначен или повишен от човека, с който е във връзка. Във всички останали случаи няма никакъв проблем да има двойка на едно и също работно място, дори в подчинени отношения в държавна структура. Единствено съществува ПОТЕНЦИАЛЕН конфликт на интереси, който обаче не е нито реален, нито фактически. Нарушения с други думи няма. 

От отдела "Връзки с обществеността" подчертаха, че назначенията на служители в териториалните дирекции са на конкурсен принцип, като процедурата и решенията се взимат от председателят на КПКОНПИ и комисия на централно ниво. Подобни връзки между подчинени и служители в държавни структури не са прецедент, тъй като има малко подготвени кадри, обясниха от пресцентъра. 

Към момента няма нова открита конкурсна процедура за директор на ТД КПКОНПИ Пловдив.