Всички, които пристигат в Италия от България и Румъния, ще продължат да бъдат поставяни под 14- дневна задължителна карантина. Това става ясно от публикувания в сайта на италианското правителство указ, който влиза в сила от 9 август и важи до 7 септември.

Правителственият указ за август предвижда и финансови мерки за 25 млрд.евро, за да подпомогне смазаната от пандемията от коронавирус икономика, но включва и правилата за пътуване. Според указа всички, които пристигат в Италия и са престояли или преминали транзитно в предишните 14 дни през България и Румъния, ще бъдат поставяни под карантина.

Тя е от 14 дни и ще бъде задължителна, независимо от наличието или не, на симптоми на коронавирус. Пристигащите от България трябва да изминат разстоянието от входния пункт в Италия (например летище) с частно транспортно средство, предава 24 часа. Те трябва да се изолират на посочен от тях адрес.

Ако обаче влизащото в Италия лице не разполага с частно средство, с което да достигне до адреса за изолация, то трябва да информира компетентните органи – здравни служби и Гражданска защита, които определят по какъв начин да стане придвижването и до какъв адрес. Всичко това е за сметка на самия пътуващ.

Позволено е транзитното преминаване през летището, но без напускането му, с цел хващането на друг полет. Ако пък по време на 14-дневната карантина се появят симптоми на COVID-19, лицето трябва да информира здравните власти, които да назначат поставянето под нова карантина на друго, различно от посоченото от властите място. До него трябва да се достигне с частно транспортно средство