Днес Министерски съвет одобри проект за промени в Закона за автомобилните превоз, с които се създава нов онлайн регистър на таксиметровите коли и превозвачи. С новите разпоредби още се имплементира създаването на нова наредба за електронните таксиметрови апарати.

Първите промени са свързани с намаляване на административната тежест, което ще се случи чрез обединяване на публичния регистър за регистрация, воден от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, и регистрите на общинските администрации за издадените от тях разрешения. В мотивите е разписано, че е необходимо осигуряване на публичност на регистъра за превозвачи, осъществяващи обществен превоз на пътници с лек таксиметров автомобил или водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка чрез осигуряване на безплатен достъп по електронен път до него от представители на общините.

Друга промяна предвижда издаване на наредба относно функционалните и техническите изисквания, на които трябва да отговаря фискалната памет на електронните таксиметрови апарати, предназначени за регистрация и контрол на оборота от услугите с леки автомобили за таксиметров превоз на пътници, въвеждането й в експлоатация, регистрацията и контролът върху техническото състояние. Това е внедрено чрез разпоредбата на чл. 24б от Закона за автомобилните превози.

Предложената в проекта отмяна на разпоредбата е във връзка със съществуващата Наредба  за съществените изисквания и оценяване на съответствието на средствата за измерване, приета с ПМС № 47 от 15.03.2016 г. С посочената наредба са регламентирани изискванията към таксиметровите апарати в съответствие с Директива 2004/22/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 31 март 2004 г. относно измервателните уреди.

Така вероятно ще се намалят и практиките на сивия сектор. Вижте как функционират такситата в Пловдив в разследване на TrafficNews:

Такситата в Пловдив: - 17 милиона лева в бюджета за една година! На кого му пука?Ще извади ли на светло беззаконията в бранша поредната полицейска проверка?

Държавата на минус 250 милиона от такситата! Скрита камера вади схемите на светло - част IЧовек на TrafficNews влезе в играта, таксиметров бос му обясни номерата на сенчестия бизнес