Новата власт ще се вози в нови луксозни автомобили, след като НСО подписа договор за доставка на 7 броя Audi A8. 

Автомобилите ще струват на службата 723 275 лева. без ДДС. Автомобилите излизат на службата под пазарната цена за този клас. Новопроизведено Audi A8 струва 170.321 лева., но НСО ще се плати с около 46 хил. лева по-малко, тъй като изпълнителят е предложил цена от 123.990 лева с ДДС за брой. 

Според техническите им данни новите автомобили развиват 100 км/ч за 6.1 секунди, а максималната им скорост е 250 км/ч. Разходът на гориво за 100 км е 6 литра. Според екологичните изисквания за емисията на изгорелите газове автомобилите отговарят на стандарта Евро 6. Гаранцията на Audi-та, която дава доставчикът, е 5 години, като в тях е включено и сервизната им поддръжка.

Автомобилите разполагат с телевизионен тунер, DVD-плеър, мултимедийна система с цветен дисплей и аудио уредба. Сред внедрените високи технологии е автопилот за задаване на постоянна скорост, борд компютър, който подава сервизна информация с предупреждение за възможни неизправности, електрически щори на задното стъкло и на страничните стъкла на задните врати. Тапицерията на седалките е от естествена кожа. 

НСО подписа и два други договора за доставка на автомобили - 12 бр. Опел Астра и един товарен автомобил Мицубиши Фузо. 

Общата цена на трите поръчки е 1 059 655 лева. Това бяха първите поръчки, които бяха направени от новия началник на службата Ангел Антонов. Той пое поста на 2 юни, а обявата за поръчката на новите автомобили беше направена месец след това. 

Въпреки раздутия бюджет на службата, който тази година достигна най-високите си нива от няколко години насам, НСО се оплака от недостиг на около 1.3 млн. лева. Затова Антонов поиска от служебното правителство допълнително 1 млн. лв. - приблизителната стойност на новопоръчаните автомобили. 

На 13 юни службата също получи допълнителни средства от 4 млн. лева. По този начин бюджетът на НСО набъбна до 37 млн. лева. За сравнение през 2013 г. той беше 35 млн. лева, а през 2012 г. - 31 млн. лева.

Ангел Антонов застана начело на НСО след поредица от нарушения, допуснати от администрациите на Министерството на отбраната и МВР. Антонов зае поста в разрез с разпоредбите на закона за отбраната и правилника за прилагането му, според които военнослужещ с по-високо военно звание не може да заема пост, изискващ по-ниско звание. Според действащия към момента на назначението му президентски указ за изискванията за заемани длъжности в армията и службите, началникът на НСО трябваше да има звание "генерал-майор", което е с една степен по-ниско от присъденото на Антонов "генерал-лейтенант". За да бъде замазан този гаф, правителството предложи на държавния да промени указа си, като по този начин изискването за звание беше натъкмено според това, което притежава Антонов.

TrafficNews.bg