Нова платформа ще показва местата с опасност от лавини. Това стана ясно по време на среща между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представителите на Българска лавинна асоциация.

Платформата ще дава така наречената „лавинна прогноза”. До момента у нас няма организация, която да дава точна информация за лавините, което от своя страна да подпомага работата както на планинските водачи и спасителни служби, така и на туристите. Тази година системата ще работи пилотно, като основно ще функционира за района на Банско.

Вицепремиерът Марияна Николова поздрави представителите на асоциацията за разработената платформа, като коментира, че такава информация е изключително важна и за жителите в планинските райони, и за туристите, защото данните свързани с лавинната обстановка могат да спасят човешки животи и гостите в зимните ни курорти да се чувстват по-сигурни. „Бих искала Ви уверя, че аз и екипът ми сме насреща да обсъждаме всякакви идеи, предложения и инициативи, които да подпомогнат нашата основна цел - да привличаме все повече посетители в България и да утвърждаваме страната, като целогодишно място за пътувания”, посочи още министърът.

„Радвам се, че днес имаме възможност да проведем тази среща преди началото на предстоящия зимен сезон, който ще бъде доста предизвикателен и за туристическия бранш, и за туристите. Важно е да бъдем единни и да продължим да работим, защото кризата освен трудности, ражда и възможности и сега е времето да се възползваме от тях, а вашата дейност е пряко свързана със зимния сезон”, каза още тя.

Министър Николова информира събеседниците си за въведените единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в зимните курорти по повод предстоящия сезон 2020/2021 г. „Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация”, обясни Николова.