Европейска агенция по лекарствата (EMA) продъжава да извършва задълбочени анализи на постъпващите данни за ваксината на "АстраЗенека". Това заяви пред БНТ маг. фарм. Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

"Към момента по света са сложени близо 1 млрд. дози ваксини oт всички препарати. У нас най-много са поставени дози от препарата на "Пфайзер", каза още той. 

"Засега не се обмисля и налага изтегляне на "АстраЗенека". Срокът на годност на ваксината е 6 месеца - не се знае дали след година ще е годна, както и ефективна, защото се появяват и нови варианти на вируса. ЕС обмисля дарение и препродажба на нежеланите ваксини", разкри Кирилов. 

"Редки нежелани лекарствени реакции за тромбоза не са съобщавани в България", увери директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Той препоръча хората, ваксинирани с "АстраЗенека", да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза, но при лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза, и не попадат в рисковата група.

"Очакваме големи доставки от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" - виждаме, че при личните лекари се е увеличил дялът на РНК ваксините", съобщи Богдан Кирилов.