Малко немско предприятие в Пловдив преустрои дейността си и от две седмици се включи в производството на медицински маски.

„Доброто също е заразно!“, разказва управителят на фирмата Елица Георгиева. Нейни познати ѝ споделили, че са преустроили производството си и сега шият маски, но много трудно смогват. Търсенето е огромно и в настоящия момент е изключително важно да се осигури необходимото за всички работещи на първа линия в борбата с коронавируса - в болниците.  

„Не мислих дълго!“, разказва Елица. „Не само, защото прецених, че нашето производство е много близко и адаптацията не следва да е трудна. Дъщеря съм на семейство пловдивски лекари. От майка ми - доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева, която работи в Детска клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ и  баща ми д-р Гюрай Ходжев, знам и научавам от първа ръка и от първо лице за всичко случващо се в момента.

Елица провела разговор със собствениците на немската фирма, които веднага подкрепили идеята. Те поискали да се шият маски и за Германия, но Елица ги убедила, че българският пазар има огромна нужда и то точно сега от качествени, медицински маски.

Във фирмата работят 15 човека, няколко от тях в момента са пуснати в къщи – хронично болните и по-възрастните. Но шивачките – млади, здрави, трудолюбиви и искрено мотивирани са на линия. Елица Георгиева споделя, че до обяд са занимава с административната работа – плащания, поръчки, снабдяване и т.н. На обяд, заедно със съпруга си Росен се включват в производството, за да са от полза  – режат и опаковат маските.

Цялото производство е преустроено към новите потребности – кроене, нарязване, сортиране по цветове, опаковане. Сменени са иглите с по-тънки, машините са настроени за новия материал, тъй като до момента се е шиело предимно от неопрен. Традиционното производство също продължава, но ограничено до 3 спедиции седмично.

За поръчките, доставката на материалите и разпределението на готовата продукция за болници и аптеки се занимава фирма- партньор.  Новото производство притежава всички необходими сертификати. Като се започне от сертификатите за материала - нетъкан текстил, за ластиците, сертификати, свързани с еко – стандарти, за допира до човешката кожа. Изключително важно е, че те не са водопропускливи, в същото време трябва да са дишащи. Това позволява маските да се носят 8 часа и медицинските работници да извършват дейността си без да се изпотява лице, очила и без да се възпрепятства дишането.

Вече 14 дни, работния процес е във верига, всички активно се включват и се учат в движение.  В първата седмица дневно са се шиели 300-500 маски, през втората те вече са 700 дневно. Със сигурност ще се постигне и още по-голяма бройка. Няколко пъти дневно се провежда и дезинфекция на помещения, машини и т.н.  Фирмата вече очаква и първите си поръчки на работно облекло.

 „Машините са настроени и производството на калцуни и медицински бонета няма да  е проблем“, разказва  Елица. „Най-важното, обаче, е удовлетворението, че сме полезни точно сега и че работим с цялото си сърце! Освен респекта и  уважението, които изпитвам към лекарската професия, искам да добавя и частица вяра, която да предам – не сте сами! Бъдете здрави и се пазете!“, допълва Елица.