За напаст от кърлежи в зелените площи, сигнализират жители на район Тракия. "Не минава ден, без да махна по 2-3 кърлежа от кучето си. А дори не ходим в парка, тъй като е забранено. Разхождам го само край блока и в зелените площи покрай велоалеите. Кучето ми е обезпаразитено, така че за него не се тревожа. Но то ги пренася в къщи, имам деца. Точно в този момент не е най- доброто време да ходим по болници и спешни кабинети " , възмущава се пловдивчанката Марияна Николова. 

"Вече е април, а не съм видяла съобщения общината да е пръскала. Да не стане така да се спасим от коронавируса, а да се разболеем от марсилска треска или лаймска болест! Защото там смъртността е доста по-висока" коментира жената. 

Кърлежите обаче не са само в район Тракия. Ветиринари от различни квартали съобщават за истински бум на домашни любимци, ухапани от опасните паразити. 

От Дезинфекционна станция съобщиха за TrafficNews, че от миналата седмица е започнала деакаризация на зелените площи в Пловдив.

"Първият район, който обработваме е район „Южен”. Тази седмица включваме районите „Западен” и „Тракия”. Първо ще обработим големите паркове, училища и детски градини, а след Великден и междублоковите пространства”, каза директорът на ОП „Дезинфекционна станция” Елена Тотолакова.

Тя обясни, че в момента зелените площи се косят от ОП „Паркове и градини”, тъй като двете предприятия трябва да работят в синхрон, за да бъде ефективно пръскането срещу кърлежи. Пръскането в големите паркове може да става и през деня, което ще спести време. Причината е, че в момента те са затворени за посещения и не е задължително да се пръска в тях само нощем. До края на месеца трябва да приключат дейностите по цялостната деакаризация в Пловдив, а след това периодично ще се пръска по паркове и детски площадки.

Как се маха кърлеж?

Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно.

Кърлежи се вадят изключително внимателно, като е важно да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена сила и само перпендикулярно на кожата.

Ако хоботчето остане в кожата, то може да бъде извадено с игла. Най- добре е в случай на ухапване да потърсите лекарска помощ.