Самолет на „България Ер“ закъсня повече от три часа на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив, предаде БГНЕС. Няма никаква информация за причините за закъснението на полета. Няма представител на авиокомпанията, който да обясни, защо това се е случило. Всичко това е много некомфортно и уморително за пътниците, които и без това не са спали вече цяла нощ, споделиха те. Сред тях има много възрастни хора. Много от тях идват в България, за да прекарат цялото лято. За много от тях България е втори дом след Израел и тук не говорим само за наследници на българските евреи.

Полетът, който е пълен, е трябвало да излети в 4.50 часа българско и израелско време. Времетраенето му до София е около 2 часа и половина и в момента по програма пътниците му трябваше вече да са кацнали на българска земя. Самолетът на националния авиопревозвач със закъснение от почти два часа е кацнал на летище „Бен Гурион“. Обявените два часа за излитане в 7.20 и 7.40 не са се случили.

От летище София обясниха че полетът за Тел Авив е излетял с 4 часа закъснение и съответно ще се завърне в България по-късно. Самолетът е излетял от летището в „Бен Гурион“ в Тел Авив в 8.30 часа и се очаква да кацне в София около 11.00 часа.

От пресцентъра на авиокомпания „България Ер“ заявиха: Такъв тип закъснения не са практика, но става дума за авиация и всичко може да се случи. Конкретната причина за закъснението е в обслужването на летището на място и няма отношение към авиопревозвача. Това е създало условия за допълнително закъснение.

Закъснението на полета от Тел Авив става на фона на скандала с израелски турист на Българското Черноморие, който е изключително неприятен. България е една от предпочитаните дестинации за целогодишна почивка от израелските граждани. Те се чувстват много добре у нас, защото не се чувстват заплашени, отделно от това страната ни е известна със своето гостоприемство към тях.

Много израелци имат имоти в цялата страна, не само в зимните и летни курорти. Самите израелски граждани знаят къде се намира България на световната карта и много рядко ще срещнете човек в тази страна, който при чуването на нейното име да ни ви изброи Варна, Бургас, София, Банско или Слънчев бряг, където е бил на почивка или ще бъде.

Израел дори може да бъде определен като наш стратегически партньор в тази сфера, защото страната ни се посещава от около 250 хиляди евреи годишно при население на Израел от малко над 6 милиона души.