Служители на Пловдивски общински инспекторат направиха проверка по повод сигнала на TrafficNews.bg за два терена, които са неправомерно оградени и накичени с табели с цел достъпът паркирането на тях да бъде ограничено само за живущите в блока. Резултатът е, че не могат да установят кой е поставил оградите и табелите.

Става дума за двата "частни" паркинга, за които писахме нееднократно. Днес автомобил осъмна запечатана с монтажна пяна, след като бе паркиран на единият от тези паркинги, разположен на ъгъла на ул. "Цар Асен I" и ул. "Славянска", който се води с административен адрес на бул. „Христо Ботев” № 71-73.

Залепиха кола с монтажна пяна в Пловдив! Паркирана е в “частен“ паркинг със спорна законност СНИМКИСпоред хората в блока, те са платили 2000 лева за оградата и са получили разрешение за нея

Днес през деня на мястото е била направена втора проверка от служители на Общински инспекторат. Установено е, че става дума за терен, ограден с 90-сантиметрова ограда с врата, който е с площ от около 513 кв.м. На оградата висяла табелата, която редица пъти сме показвали: „Паркинг само за живущите в блока”. Служителите обаче нито този път, нито при предната проверка, която е била извършена на 23 януари, не са успели да установят "извършителят заградил с ограда терен общинска собственост, както и кой е поставил табелата". Това е разписано в писмо на ПОИ към район "Централен".

Припомняме, че теренът е общинска собственост и никой не заплаща такса за паркиране на него. Хора от блока днес обясниха, че преди години са разговаряли с район "Централен" и са платили 2000 лева, за да поставят оградата, и имат документи за това. Кметът на район "Централен" Георги Стаменов пък посочи, че това очевидно се е случило преди голям период от време, но такива документи в администрацията на "Централен" няма. Той обясни, че нов проект предвижда теренът да бъде изцяло преасфалтиран и местата да бъдат отдавани по наредбата за местодомуване на МПС срещу такса от 20 лева на месец, а ако не бъде запълнен капацитетът от живущите останалите места да бъдат общодостъпни.

След сигнал на Traffic News: Два “частни“ паркинга в центъра на Пловдив се оказаха незаконни СНИМКИПредстои становище на Общинския инспекторат и действия по премахване на огражданията

По отношение на другия паркинг, отново на ул. "Цар Асен I", в близост до кръстовището с "Богомил", в резултатите от проверката на ПОИ е разписано, че се терен общинска собственост се ползва като паркинг в междублоковото пространство. Общата площ в около 1020 кв.м., като са включени и прилежащи зелени площи. "При описания терен е поставена табела: „Паркинг само за живущите в блока”. В хода на проверката не се установи ползвателите на терена и поставилите табела:"Паркинг само за живущите в блока". По случая е извършена повторна проверка на 06.02.2019г., при която също не се установи, кой е поставил табела: „ Паркинг само за живущите в блока”, пише в края на писмото. 

Проверката бе инициирана от TrafficNews.bg, след като медията изпрати на район "Централен" запитване за законността на подобни практики за ограничаване на паркирането в центъра на Пловдив, в частност за конкретните две места. Оттам направиха справка и посочиха, че става дума за терени общинска собственост и сезираха Пловдивски общински инспекторат, който сега е изготвил констативен протокол, който е върнал по компетентност на Район "Централен".

Въпросните казуси обаче са само индикация за сериозните проблеми с паркирането в Пловдив, които ще се задълбочават, ако тенденцията регистрираните коли в града да се увеличават с по няколко хиляди на година се запази.

Над 190 хиляди МПС-та са регистрирани в Пловдив! Общинската хазна събира 21 млн. данъциКметът на Пловдив Иван Тотев уточни, че само за 3 години броят им е нараснал с 13 хиляди