Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху промени в Наказателния кодекс. С новия закон се позволява на прокуратурата да не бъдат уведомявани близки на арестант в срок от 48 часа. В текстовете на Наказателния кодекс пише ощче, че ако задържаният е малолетен, семейството може да бъде в неведение за ареста 24 часа. Промените бяха приети на 13 декември.

6 дни по-късно президентът Румен Радев наложи вето с аргумента, че тази промяна е трвожна. Той поиска в Наказателния кодекс да бъде изяснено при какви престъпления ще се допуска неуведомяването на близките. Притесненията му бяха, че съществува риск изключението да бъде превърнато в правило и редовна практика.

Промяната в закона беше въведена във връзка с европейска директива. Според сега действащите разпоредни уведомяването на семейството и работодателя на арестувания става незабавно.

 

Очаква се с промените олагането на информиране на близките да става в случаите, когато е наложително предприемане на действия от разследващи органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство.  Ветото на президента беше отхвърлено с гласове на депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Обединени партиоти".