На 76-годишна възраст ни напусна проф. Митко Цветков, чиято професионална кариера е свързана в продължение на 45 г.с Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“, съобщи университетската болница.

"Проф. Цветков остава едно от големите имена в българската урология, със значим принос за развитието на бъбречната трансплантология у нас. Ще го запомним като голям специалист, обичан преподавател и колега! Поклон пред паметта му!"

Проф. Цветков е роден през 1944 г. в село Стубел, област Монтана. Завършва медицина в Медицинска академия, София през 1972 г. Същата година започва работа в Александровска болница като стажант-асистент. От 1980 г. е главен асистент, от 1985 г. е доцент по урология, а от 200 2г. - професор. В периода 1995-1998 г. е главен републикански специалист по бъбречни трансплантации, а от 2003 г. е главен републикански специалист по урология. От 2006 до 2010 г. е началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“.

Специализирал е във Франция, Белгия, Швейцария и Русия. Има над 270 научни публикации. Проф. Цветков е бил е председател на Българското урологично дружество, член на Балканската урологична асоциация, на Френската урологична асоциация, на Европейската урологична асоциация, на Световната урологична асоциация, на Европейският съвет по урология и на Комисията за човешките ресурси. Избран е за Почетен гражданин на град Сандански за принос към здравеопазването на общината.

TrafficNews изказва съболезнования на близките на проф. Митко Цветков