Двама души са били наказани за скандала с брошурата за сексуално здраве, която попадна в няколко родни учебни заведения. Това обяви самият министър на здравеопазването в НС, цитиран от "Труд". Кои са наказаните, обаче, все още не е ясно.

Припомняме, че целият скандал се разрази вчера, след като стана ясно, че в ямболска гимназия са попаднали брошури, с изобразени на тях гейове. "Любов без последствия" е издание на Министерството на здравеопазването.

Впоследствие се оказа, че брошурите изобщо не са били предназначение за училищата, а за медицински центрове.

Директорът обясни пред Trafficnews.bg, че няма представа как материалите са попаднали в учебното заведение в Ямбол.

След постъпил сигнал до институциите, от РЗИ изпращат писмо до гимназията с молба брошурките да бъдат премахнати.

Междувременно образователният министър Красимир Вълчев, както и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обявиха случилото се за напълно недопустимо, а това доведе и до наказания.

Гей пропаганда или сексуално образоване в училище? Брошури и последвал скандал в Ямбол СНИМКИВърху брошурата

От своя страна пък жените-социалистки от БСП – София изразиха позицията си, че разпространението на "Любов без последствия" е опит за подмяна на ценностната система на българските деца.

"Това е част от мащабна акция, подмолен ход за промиване на детските мозъци, след опита да се накарат деветгодишни деца да се самоопределят като момичета, момчета или нещо друго. Реагираме остро срещу посегателството върху легитимността на традиционното българско семейство, в което има майка и баща. То дава фундамента във възпитанието на децата", коментираха те.

По думите им по този начин се "манипулира личностната им ориентация", защото в подобна възраст децата са изключително податливи на внушения, особено ако те са направени в училище.

"Трябва да спре сляпото и безропотно изпълняване на всякакви разпоредби, които нямат нищо общо с образователно-възпитателния процес. Като жени и майки, наш дълг е да защитим изконните ценности на българското семейство и да не позволяваме манипулации на съзнанието на нашите деца, които са бъдещето на нацията", заявиха още жените-социалистки.