Избягал затворник е издирван и в Пазарджик броени дни след екшъна с двамата рецидивисти от Софийския затвор и последвалия подобен инцидент в Пловдив. Това стана повод пазарджиклията да бъде изправен за пореден път пред Темида и да получи ново наказание – да излежи остатъка от присъдата си при строг режим.

Осъденият „се отклонил“ от работното си място в пазарджишка фирма за дървопреработване на 18 април тази година, както е записано в решението на Окръжния съд. От дружеството веднага подали информация, че мъжът е изчезнал. След организирано издирване бил открит в необитаема къща близо до дома си в кв. „Изток“.

Според поведенческата му оценка, изготвена от експерти в Пазарджишкия затвор, той не проумява вредите, които е причинил с деянията си, не се замисля за чувствата на другите хора, има ограничени способности за осмисляне на проблемите, продължава да се оневинява и да омаловажава деянията си, предаде Дарик. Преценено е, че има висок риск от опит за бягство от затворническото общежитие, където е бил до момента.

Делото е заведено по искане от началника на затвора за промяна в режима на излежаване на присъдата от общ на строг. Магистратите уважават искането.

Пазарджишкият беглец е бил осъждан, преди да навърши 18 години. През ноември 2014 година, когато все още е непълнолетен, прави поредните си две кражби. Присвоява мобилен телефон на 9-годишно дете, после задига личната чантичка на търговец с телефон и оборотни 230 лева. Джиесемите се опитва да скрие под юргана си, чантата с документи в нея заравя под куп окапала шума, а на майка си казва, че е намерил парите.

Когато е разкрит, получава пробация за срок от 3 години въпреки по-старите си присъди. През август 2017 година спира да се явява за подпис и да се среща с пробационен служител. Повикан е да даде обяснения и се установява, че няма уважителни причини. Така се стига до ефективна присъда – лишаване от свобода за 11 месеца и 21 дни. Наказанието се изпълнява от 3 януари 2018 година. Три месеца по-късно мъжът се опитва да избяга.