Около 150 нови работни места ще бъдат открити в новия касов център на БНБ до „Скобелева майка“ в Пловдив. Банковият клон ще е най-големият за цяла Южна България и ще обслужва целия регион. Очаква се строежът на касовия център да продължи около 11 месеца и да бъде открит лятото на 2020 година. Инвестицията от около 14 милиона ще подпомогне кеш операциите, следователно и икономиката в региона. 

С изграждането на новата сграда на Българската народна банка окончателно ще бъде освободено старото здание, ситуирано в края на Малката главна улица на Пловдив. Забележителното бижу е архитектурно-строителен паметник на културата, част от уличния ансамбъла на ул. „Райко Даскалов“. Сградата е проектирана от небезизвестния архитект Якоб Хайнрих Майер и е издигната през 1898 година за целите на банковата институция. Тя се е ползвала за образец и ориентир при определяне габаритите на улицата в градоустройствените планове на Йосиф Шнитер. По-късно на Българската народна банка се налага разширение на дейността, съответно на сградния фонд. То се прави в дълбочината на сградата и не засяга предната фасада. Увеличението на обема на сградата е дело на архитект Камен Петков.  Днес пететажната сграда е с приблизително РЗП от 5400 кв.м. и представлява част от главната историческа композиционно-функционална ос на града. 

Когато през 2013 година започна дебата във връзка с инвестиционното намерение на БНБ и желанието на Община Пловдив да придобие сградата, се прави оценка на зданието. Според експерти стойност му е около 5 милиона лева. Градската администрация отстъпи терена на Ягодовско шосе на БНБ срещу архитектурния шедьовър в центъра на града. Така сградата на „Райко Даскалов“ стана общинска и от няколко години БНБ плаща по 24 хил. лв месечен наем за ползването ѝ. До 1 година се очаква новият касов център на БНБ да отвори врати и тогава окончателно дейността на банката ще се принесе в новопостроената сграда. Едва тогава Община Пловдив ще има възможността да се разпорежда с имота. 

Първоначално идеята, споделена от градоначалника Иван Тотев, бе част от 120-годишната сграда да се използва за администрацията, като отделите по "Култура" и "Туризъм" да се преместят там. Залата шедьовър в зданието пък се предвиждаше за тържествените заседание на Общинския съвет. 

Каква ще е съдбата на сградата в преддверието на нейното освобождаване – това попита репортер на TrafficNews кмета Иван Тотев. Днес той обаче не се нае да дава мнение, нито се ангажира с изпълнение на конкретен план за експлоатацията ѝ. Тотев беше лаконичен, че такова решение ще бъде взето от идната местна власт, в която той обаче няма да участва, тъй като няма да участва в изборите през есента. 

"В момента се фокусирахме в  конкурсите за Кино Космос и за други обекти. Първо Община Пловдив трябва да прецени за какво ще ползва сградата, а това е много важно. Не мисля, че не му е времето сега - два месеца преди изборите, да правим каквото и да е със сградата на БНБ. След изборите ще седне новият Общински съвет с новото ръководство и ще помисли за какво да бъде. Нашата задача бе да осигурим сградата да стане общинска и това е големият успех. Няма нужда да прибързаме, да дадем възможност на новия мандат да работи по такива проекти", посочи Тотев.

Оказа се, че БНБ е обмисляла сериозно продажбата на сградата на друга банка. Затова Тотев бе категоричен, че за него е било важна мисия да предотврати това, тъй като сградата е знакова и има специално място в историята на Пловдив, да остане за пловдивчани. 

"Това е сграда, която съдържа историята на Пловдив. Сградата разполага с уникален, може би най-красивия, салон в Пловдив. Таванът е висок 6,5 метра и има прекрасни колони, така че там може да се направят страхотни неща. Според мен обаче не трябва да бъде административна сграда на Община Пловдив", посочи Тотев, въпреки първоначалните планове, които чертаеше. 

За предназначение той посочи, че е възможно почти всичко, което да изключва необходимостта от мобилност с коли, тъй като няма удобни места за паркиране в района. Музей, галерия, представителна зала на Общината при тежки събития и приеми - това са сред възможните предназначения, които изброи градоначалникът. 

Дебатът обаче ще се провежда най-рано догодина, а с него ще трябва да се решат и плановете за реконструкции на зданието. По първоначални данни има съгласуван проект между БНБ и НИНКН за обновяване на фасадата, ала все още не е ясно дали той ще бъде изпълнен и кога.

Започна строежът на най-големия касов център с трезор на БНБ за Южна България в ПловдивИнвестицията е за 14,5 милиона лева, отварят се 150 работни места