Над 800 дка широколистна и 2 дка иглолистна гора, над 3000 бали с фураж и няколко тона зърно са изпепелени. Опожарени са и постройки, намиращи се в непосредствена близост до огнищата. 

Това е изпепеляващата статистика за месец август, изнесена от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив. В рамките само на изминалия месец на територията на регион Пловдив са получени и отработени 290 сигнали за запалвания в сухи треви на големи площи. Една част от тях са нанесли сериозни материални щети.

Тревожните данни за зачестилите полски и горски пожари са във връзка с продължителното засушаване, но и с непрестанни нарушения на правилата за пожарна безопасност. 

 От РДПБЗН Пловдив отново припомниха  основните правила за недопускане на пожари по време на пожароопасния сезон. Това включва абсолютна забрана за изгаряне на отпадъци и суха растителност, включително паленето на стърнища по какъвто и да е повод. Освен това по време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии.

За недопускане възникването на пожари, РДПБЗН-Пловдив призовава към бдителност, отговорност и строго спазване на правилата за пожарна безопасност от страна на цялото население на областта.

Предупреждаваме, че всеки нарушил правилата за пожарна безопасност,  подлежи на административна санкция в размер от 200 до 2000 лева. В случаите на умишлени действия водещи до възникването на пожар и всички произтичащи от това последици, за установените нарушители в закона е предвидена и наказателна отговорност.