Контрабандни цигари задържаха митническите служители при проверка на товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ за Великобритания. Превозното средство влиза в страната ни от Турция на 26 октомври около 02.10 часа през нощта.

Шофьорът, турски гражданин, декларира  пред митническите служители редовни документи за превозвана стока. По метода „анализ на риска“ митническите служители селектират камиона за проверка с рентгенова апаратура, при която са набелязани области в товарното помещение с необичайна плътност.

При последвалия физически контрол митническите служители установяват, че сред палетите с групажната стока са укрити кашони, пълни с 98 800 къса /4940 кутии/ цигари.

Открити са 2440 кутии /48 800 къса/  цигари с марката „Parliament“  и 2500 кутии /50 000 къса/ с марката „Marlboro“, всички без акцизен бандерол.

При други три проверки в два камиона и един лек автомобил са открити общо 1120 кутии  /22 400 къса/ цигари, укрити в товарните помещения сред декларираната стока и сред личния багаж на пътуващите в колата.

При проверка с рентгенова апаратура и последващ физически контрол, сред декларираната стока в товарните помещения на камионите с турска регистрация, превозващи стоки за Германия и Великобритания, са открити общо 820 кутии безакцизни цигари от различни марки. В личния багаж, сред хранителни стоки, на пътуващите трима пътници за Франция в лек автомобил, управляван от френски гражданин, са открити 300 кутии цигари.

На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците. По случаите са образувани административнонаказателни производства.

През месец октомври митническите служители са задържали над 960 000 къса контрабандни цигари.

Близо 4000 кутии с цигари са конфискувани, част от тях били предназначени за ВеликобританияТютюневите изделия са открити в тайници