Над 190 хиляди моторни превозни средства са регистрирани в Община Пловдив към днешна дата. Това посочи днес кметът на града Иван Тотев. Той обясни, че се е запознал с данните във връзка с новия план за организация на движението. По думите на градоначалника стана ясно, че около 150 хиляди от тях са леки коли, а останалите 40 хиляди МПС-та са товарни автомобили и мотори.  

Прогнозираните приходите, които трябва да влязат в общинската хазна от данък МПС, през тази година са около 21 млн. лева. Вижте новите ставки за данъка на автомобила тук:

Приеха новите данъци на колите в Пловдив! Вижте тарифитеНай-старите коли плащат до 20% повече, при новите има спадове до 40%

"Бройката на автомобилите расте всяка година с по няколко хиляди, около 190-191 хиляди МПС-та е разликата между отписаните и вписаните партиди към този момент. На година имаме по 7-8 хил. отписани, но по 10-12 вписани нови партиди. Отписаните много често са продажба на хора в град Пловдив - единият го отписва, другият го вписва пак в Пловдив, така че това не означава автомобили, които са отишли някъде другаде", посочи градоначалникът.

Той допълни, че спрямо данни от 2015, тоест само за 3 години, автомобилите са се увеличили с над 13 хиляди. Очаква се да излязат новите данни за броя на населението, но по последна информация на НСИ в град Пловдив живеят около 345 хиляди души. Така излиза, че на двама души се пада средно по една кола, ала в тази бройка са включени всички непълнолетни и възрастни хора, така че статистиката би изглеждала доста по-различно на практика. Не всички коли с пловдивски регистрации обаче са регистрирани в Община Пловдив. Не може да бъде пренебрегнат и факта, че в града има огромно количество коли с чужди регистрационни табели - основно смолянски, хасковски, пазарджишки и т.н. 

Така излиза, че улиците и паркингите в града поемат доста по-голяма бройка от регистрираните в Община Пловдив около 191 хиляди МПС-та.